Antifragil de Nassim Taleb: Rezumat, Note şi Lecţii
10 min read

Antifragil de Nassim Taleb: Rezumat, Note şi Lecţii

Cumpara | Audiobook in Engleza

Antifragilitate

Tema centrală a cărţii este antifragilitatea, pe care Taleb o defineşte în Prolog:

Unele lucruri beneficiază de şocuri; acestea prosperă şi cresc atunci când sunt expuse volatilităţii, dezordinii şi la alti factori de stres şi iubesc aventura, riscul şi incertitudinea. Totuşi, în ciuda ubicuitatii fenomenului, nu există un cuvânt pentru opusul exact al fragilităţii. Haide-ti să îl numim antifragilitate. Antifragilitatea este dincolo de rezistenţă sau robusteţe. Cand ceva este robust acel ceva rezistă şocurilor şi rămân la fel; in schimb ceva antifragil se îmbunătăţeste.

O altă modalitate de formulare este: orice are mai multe avantaje decât dezavantaje din şocuri cauzate de evenimente aleatorii.

Conceptul de Antifragil poate fi inteles si prin prisma evenimentelor de tip Lebada Neagra descrise intr-o alta carte a autorului cu acelasi nume. Când are loc un astfel eveniment, Antifragilul poate prospera, dar fragilul va pieri adesea. Altfel spus, ce este Antifragil poate beneficia dupa evenimente de tip Lebada Neagra pozitive.

Damocles, Phoenix, Hydra

Taleb utilizează exemple antice pentru a explica triada Fragil, Robust şi Antifragil. Damocles, care mănâncă cu o sabie suspendată deasupra capului, este fragil.Un mic stres la funia care ţine sabia îl va ucide.

Phoenix-ul, care moare şi renaşte din cenuşă, este robust.Acesta se întoarce întotdeauna la aceeași stare când suferă un factor de stres masiv.

Însă Hidra demonstrează Antifragilitate.Când un cap este tăiat, doi se nasc.

Natura

Natura este o demonstraţie recurenta de antifragilitate. Când ridici greutăţi, corpul tău se adaptează pentru a ridica greutăţi mai mari data viitoare. Însă pentru sistemele umane, tindem să luptăm ultimul război, construind o centrală nucleară care poate rezista celui mai mare cutremur pe care l-am văzut doar pana acum.

Efectul Streisand & Criticism

Acest lucru este demonstrat şi în efectul Streisand, unde dorinţa de a ucide o idee poate duce direct la proliferarea acesteia. Cărţile interzise sunt un exemplu bun, sau popularitatea lui Ayn Rand în ciuda detractorilor agresivi.Sau încercaţi să nu vă gândiţi la un elefant alb şi să vedeţi ce se întâmplă.

Locurile de muncă fragile şi antifragile

Taleb arată, de asemenea, dicotomia dintre anumite linii de activitate şi fragilitatea acestora.Ca autor, de exemplu, nimic din ceea ce poate face el pentru a atrage atenţia nu va reduce vânzarea cărţilor sale.

Cu toate acestea, dacă eşti angajat la nivel de conducere la o bancă, dacă dai un pumn unui beţiv enervant dintr-un bar, este foarte probabil să fii concediat, să ai cazier şi să nu poţi fi angajat. Esti extrem de fragil.

In constrast pe celalta parte a spectrului, ca de exemplu un taximetrist, ai din nou mai multă libertate, deoarece nu depinzi atât de mult de reputaţia ta.

El oferă de asemenea o euristica: Persoanele cărora nu pare să le pese cum se îmbracă sau arată sunt robuste sau antifragile.Persoanele care trebuie să poarte costum şi cravate şi care se tem de o reputaţie proastă sunt fragile.

Dependenţa de domeniu

Uneori înţelegem ceva într-un domeniu, dar nu reuşim să transferăm logica care stă la baza lui într-un alt domeniu. Mulţi statisticieni înţeleg statistica, dar uneori gresesc simple experimente de gândire.

Deşi înţelegem beneficiile stresului în medicină şi sănătate, nu reuşim să îl extindem şi la alte aspecte ale vieţii. Ciondanelile mici din relaţia d-voastră o pot face mai puternică şi pot ajuta la evitarea certurilor mari.

Patul lui Procust

Taleb utilizează povestea patului Procustean pentru a demonstra modul în care creăm rău prin reducerea variaţiilor. Procust îi captura pe călători şi îi punea în patul său, strângându-i pe lanţ dacă erau prea mici pentru acesta sau tăiandu-le extremităţile dacă erau prea mari.Atunci când distrugem variațiile pentru a se potrivi unui model, facem un rău similar.

Problema Curcanului

O temă mai mare în Lebada Neagra, dar problema curcanului este cum vă puteţi imagina un curcan crescut şi hrănită bine de la naştere, devenind din ce în ce mai sigur în fiecare zi că va continua să fie bine hrănit şi ca va fi intretinut, pe baza dovezilor sale din trecut, pana cand va fi taiat.

Magarul lui Buridan

Un măgar la fel de flamand şi  insetat, împotmolit între un purcoi de  fân şi apă, va muri de foame şi de sete, incapabil să decidă între cele două, însă o împingere aleatorie în o direcţie îi va rezolva problema.Un lucru aleatoriu pot ajuta la luarea deciziilor și la ieșirea din impas, dar când încercăm să îl reducem, pierdem acest factor de stres benefic.

Stoicism

Taleb invocă principiile stoice în repetate rânduri ca modalităţi de a face faţă evenimentelor aleatorii şi de a deveni mai antifragil.

De exemplu, succesul te poate face fragil, pentru că acum ai mult mai mult de pierdut decât înainte. Incepi sa te temi să devii sărac. Tehnica stoică a practicării sărăciei prin exercitii mintale contribuie la reducerea fragilităţii din cauza temerii de a-ţi pierde bogăţia.

Elemente de stres

Un alt exemplu de antifragilitate: luând doze mici de o otravă, te poți imuniza împotriva acesteia, la fel cum vaccinurile utilizează o doză mică de boală pentru a-ti învăța corpul să reziste formei sale mai puternice.

Observăm beneficii antifragile similare la post negru, ridicarea greutatilor şi alergare. Si observăm, de asemenea, că privarea sistemelor de aceste factori de stres benefici este dăunătoare, după cum demonstrează orice persoană careia nu i-a fost foame niciodată sau care nu a făcut niciodată exerciții fizice.

Îmbătrânirea, argumentează Taleb, este accelerată de lipsa stresului. Trăim mai mult, dar oamenii sunt mai bolnavi. Tot confortul nostru a fost în detrimentul duratei noastre de viaţă. Am crezut că îmbătrânirea cauzează degradarea oaselor, dar se pare că degradarea oaselor cauzează îmbătrânirea.

Concurenţa

Acest lucru se poate aplica şi în competiţie: cei mai buni cai pierd atunci când concurează cu cai mai lenti, si câştigă împotriva rivalilor mai puternici.Absenţa unei provocări ne poate degrada pe cei mai buni dintre noi.

Distracţie

Un alt exemplu: zgomotul de fundal static face ca semnalele radio să fie mai uşor de de conectat, scrierea în cafenele cu conversaţii în fundal te ajută să te concentrezi.Dorim puţin stres, dar nu prea mult.

Limbă

El subliniază de asemenea modul în care se învaţă o limbă straina într-un mediul natural: suferind ruşine pentru faptul că nu ştim lucruri şi luptându-ne să fim înţelesi. Acest lucru nu se realizează prin manuale şi teste, după cum reiese din faptul că orice copil îşi învaţă prima limbă.

Probleme cu Modernitatea

Taleb subliniază numeroasele probleme ale vieţii moderne, care rezultă în mare parte din eliminarea factorilor de stres naturali care ne ajută.

Să ne gândim la viaţa unui leu într-o grădină zoologică şi în sălbăticie. Leii din gradina zoologica pot trai mai mult, dar este cu adevarat o existenta dezirabila? Taleb subliniază că obişnuiam să avem oameni liberi, înainte de costume, asa numite soccer-mums şi maşini de gimnastică.

Interventie naiva & Iatrogenie

Există o dorinţă greşită de a interveni, în special din partea medicilor, care poate duce la iatrogenie, ceea ce înseamnă daune provocate de vindecător.

Există două forme: formele iatrogenice evidente, cum ar fi amputarea piciorului greşit, şi formele iatrogenice mai putin evidenta, cum ar fi prescripţia neglijentă de antidepresive şi medicamente pentru atentie.

O parte a problemei provine poate sa apare dintr-un conflicte de interes, în care doctorul are interese diferite de cele ale destinatarului serviciilor sale pacientul

Redactare

Taleb împărtăşeşte povestea unui articol al său care a fost editat agresiv din cauza stilului său de către Washington Post, astfel că el l-a retras şi l-a predat publicaţiei The Financial Times, care a făcut o singură modificare, pentru a corecta o dată. El subliniază că Washington Post, în încercarea de a supraedita, a omis singura eroare importantă.

Bună amânare

Taleb subliniază că amânarea nu este întotdeauna rea, este ceva adânc în noi care este capabil să identifice urgenţa unei probleme.Nu amânăm atunci când un leu atacă, dar amânând răspunsul la un email este probabil în regulă.

În legătură cu acest lucru, tratamentul pentru tergiversarea la locul de muncă nu este să te forţeşti să creezi sisteme care să o rezolve, ci mai degrabă să găseşti o ocupaţie în care nu trebuie să-ţi combati impulsurile şi în care nu te tergiversezi.

Stategia bimodala

Haltera demonstrează un echilibru antifragil, ideea a două extreme ţinute separate, cu evitare la mijloc.

Acest lucru înseamnă să jucăm la sigur în anumite domenii (fiind rezilienti în faţa evenimentelor neprevazute (lebedelor negre)) şi să ne asumăm o mulţime de riscuri mici în alte domenii (suntem deschisi la evenimente nepravazute pozitive (în faţa lebedelor pozitive)), pentru a profita de antifragilitate. In acelasi timp evitănd să ne aflam la mijloc.

Dacă plasezi 90% din valoarea ta netă în numerar sau investitii foarte sigure şi utilizati celelalti 10% pentru investiţii extrem de agresive şi riscante, nu puteţi pierde mai mult de 10% din valoarea voastra netă, dar sunteţi expus la o creştere masivă a valorii.

Sau poţi lua un loc de muncă de zi foarte sigur în timp ce lucrezi la cariera ta de scriitor.Echilibraţi  riscurile asociate unei cariere literare cu un loc de muncă sigur.

Mai multe exemple: faceţi lucruri nebuneşti (stricati mobila din când în când), ca grecii în etapa finală a unei baute, şi rămâneţi raţionali în deciziile mai mari. Reviste de ştiri ruşinoase sau lucrări sofisticate; niciodată la mijloc. Vorbiţi fie cu studenţii, şoferii de taxi şi grădinarii, fie cu oameni de ştinta. Dacă nu îti place pe cineva, lăsaţi-l singur, nu il bagati in seama sau schimbati mediul; nu-l atacaţi verbal.

Optionalitate

Taleb discută despre opţionalitate, libertatea de alegere, ca mijloc de robusteţe şi antifragilitate. pur şi simplu, cu cât ai mai multe opţiuni, cu atât ai mai multă libertate de a răspunde circumstanţelor neprevăzute şi cu atât eşti mai puţin fragil în faţa evenimentelor neprevazute. Independenţa financiară este o formă importantă a acesteia, dar există şi altele.

Taleb este un mare susţinător al metodei testeaza si invata din erori, pe care el o numeşte tinkering, ca modalitate de a rezolva lucrurile şi de a te expune unor potenţiale avantaje mari.

Multe invenţii măreţe au fost mai întâi jucării.Motorul cu aburi a fost inventat de greci pentru divertisment şi ne-a luat mult timp să realizăm că are aplicaţii practice.

Eroarea teleologica

Eroarea de a crede că ştiţi unde mergeţi şi că ştiaţi exact unde mergeaţi în trecut şi că alţii au reuşit în trecut ştiind unde mergeau.

O formă a acestui lucru este învățarea păsărilor să zboare, în care Taleb subliniază că un departament ornitologic de la Harvard ar putea explica matematica zborului și modul în care funcționează aripile păsărilor, dar păsările nu trebuie să înțeleagă acest lucru pentru a zbura.

Taleb pledează de asemenea împotriva relaţiilor dintre maestru şi elev, argumentând că aceste relaţii s-au dezvoltat deoarece oamenii aveau aceleaşi idei, nu pentru că au au inceput sa gandeasca similar din cauza relaţiei.

O notă personală în această privinţă: Am ajuns să cred din ce în ce mai mult că, cartea şi ideea potrivită nu înseamnă să te invete ceva complet  nou, ci mai degrabă să te ajute să articulaţi pe deplin ceva la care ati început deja să vă gândiţi.

Ca o altă formulare, nu trebuie să înţelegeţi aerodinamica sau fizica pentru a merge cu bicicleta.

Non-liniaritate

Pentru persoanele fragile, efectul cumulativ al șocurilor mici este mai mic decât efectul unic al unui șoc mare echivalent.

Pentru persoanele antifragile, şocurile aduc mai multe beneficii (sau mai puţine daune) pe măsură ce intensitatea lor creşte, până la un anumit punct.De exemplu: ridicarea unei greutăţi de 100kg o singură dată este mai benefică decât ridicarea unei greutăţi de 1kg de 100 de ori.

Prin stergere

Taleb argumentează că soluţia la multe probleme din viaţă este eliminarea lucrurilor, nu adăugarea acestora.

Efectul Lindy

Pentru ceea ce este perisabil (alimente, oameni), fiecare zi în plus din viaţa sa înseamnă că este mai aproape de moarte. Pentru ceea ce este neperisabil (cărţi, idei), fiecare zi în plus din viaţa sa poate implica o speranţă de viaţă mai mare. Dacă o carte a fost tipărită timp de 100 de ani, va continua probabil să fie citită timp de încă 100 de ani.Dar o persoană care trăieşte de 100 de ani...

Neomanie

Există o clasă de lucruri, de obicei tehnologice, de care suntem obsedaţi de a avea cea mai nouă versiune a lor, dar pentru arta clasică, literatură, lucrările care au rezistat, tendinţa este ca cele mai vechi să fie mai bune.Probabil vă înlocuiţi telefonul la fiecare doi ani, dar nu şi pictura de pe pereţi.

Dieta

Nu beţi nici un lichid care nu a existate de cel puţin o mie de ani (vin, apă, cafea).Nu mâncaţi nimic inventat sau reproiectat de oameni.

In trecut consumul de plante era ceva obisnuit zilnic iar cel de carne o noutate astfel încât ar fi logic să mâncăm în cea mai mare parte a timpului mâncăruri bazate pe plante şi apoi să mâncăm intermittent carne.

În natură, trebuia să cheltuim energie pentru a mânca. Leii nu mănâncă şi apoi vânează pentru distracţie. Postul negru este destul de bun pentru noi şi este natural.Nu trebuie să ne alimentăm excesiv înainte de a face ceva, ci mai degrabă trebuie să ne alimentăm din nou după.

Altele

Aş adăuga că, din propria mea experienţă, un salt considerabil în sănătatea mea personală a fost realizat prin eliminarea irritanţilor ofensatori: ziarele de dimineaţă, şeful, naveta zilnică, aerul conditionat, televizorul, si multe altele.

Etica Fragilitati si Antifragilitatii

Nu cere niciodată părerea, previziunile sau recomandările nimănui.Întrebaţi-i doar ce au sau nu au în portofoliul lor.

Priviți ce fac oamenii, nu ce spun aceștia.Mulţi cercetători ai fericirii câştigă peste $70.000 de dolari pe an în ciuda faptului că propriile lor studii arată că acest lucru nu îi va face mai fericiţi.

Doar marile corporații își pot permite să vă vândă lucruri care vă omoară.Cele mici dau faliment prea uşor, astfel încât există un risc de a lua sfaturi şi produse care nu ar putea supravieţui la scară mică.